Loading color scheme

Akné může nemile překvapit i ve čtyřiceti. Víme, co na něj platí

essenteimage01websize Velmi rozšířené kožní onemocnění acne vulgaris obtěžuje podle odborníků až 85 % mladistvých. Ovšem dovede potrápit i dospělé. Co udělat pro to, aby se vás tenhle problém netýkal? Případně jaký postup zvolit, abyste se akné rychle zbavili?

„Akné se typicky projevuje formou zánětlivých pupínků, uzlin nebo puchýřků, které jsou způsobeny ucpáním vývodu mazových žláz a jejich následným zánětem. Celkový stav akné často také zhoršuje přítomnost roztočů, kvasinek a bakterií. V tkáni pokožky pak vznikají hluboké a rozsáhlé záněty, které se jen obtížně a dlouho hojí. Akné bývá většinou spojováno s pubertou, velmi často se s ním ale setkávají i dospělí,“ upozorňuje Denisa Jasinská z české kosmetické značky Essenté, která se zabývá vývojem a výrobou tzv. dermokosmetiky, tedy kosmetických přípravků na špičkové úrovni, které respektují fyziologii kůže a splňují ty nejpřísnější požadavky na kvalitu a složení.

Spouštěčem může být stres, cukr i rouška
Mezi hlavní faktory, které souvisejí se vznikem akné, patří především hormonální změny v těle. Proto je toto nepříjemné kožní onemocnění spojováno hlavně s dospíváním. Ovšem stejně tak může postihnout třeba čtyřicátníky. Ke vzniku akné totiž „napomáhá“ i stres, kouření, nevhodné stravovací zvyklosti (přemíra cukrů) nebo pobyt ve znečištěném prostředí, kde na pleť nepříznivě působí smog nebo prach.

Ke zvýšenému výskytu akné v současné době bohužel přispívá i nošení roušek. „Pleť dlouhodobě překrytá rouškou a vystavená působení zplodin, které vydechujeme z plic, je mnohem citlivější a zranitelnější a je také mnohem náročnější udržet ji po celý den v dokonalé čistotě. Proto doporučuji dodržovat co nejpřísnější hygienu – látkové roušky denně vyvářet nebo používat jednorázové, které jsou opravdu jen na jedno použití. Zároveň je třeba věnovat zvýšenou pozornost čištění a ošetření pleti a používat k tomu speciální kvalitní přípravky,“ radí Nikol Bárová, zkušená kosmetička z české kosmetické společnosti Essenté.

Pomáhá sport i speciální kosmetika
Chcete-li se vyhnout akné, je třeba upravit i stravu, především vyloučit nebo aspoň maximálně omezit sladkosti a výrazně kořeněná jídla. Důležitý je i dostatečný pitný režim. „Jako prevenci vzniku akné mohu určitě doporučit i sport – díky produkci potu se totiž rychleji uvolňují zanesené póry. Po cvičení je ale nutné pokožku důkladně očistit – tedy umýt nejen vodou, ale následně dočistit vhodným čisticím přípravkem, například s obsahem AHA kyselin, které dokážou odstranit odumřelé buňky pokožky, a tak pomáhají uvolnit ucpané póry a předcházet tvorbě zánětů. Co se týče dalšího ošetření pleti, doporučila bych vždy používat přípravky z jedné kosmetické řady a od jedné kvalitní značky. Ty se totiž svými účinky vzájemně vhodně doplňují, a ještě se tak násobí výsledný efekt,“ vysvětluje Nikol Bárová, kosmetička české kosmetické značky Essenté.

2 tipy pro péči o pleť se sklonem k akné:

1. Beauty Box pro prevenci tvorby akné (Beauty Box Acne Repair)
Sada tří přípravků je zaměřena na minimalizaci příčin vzniku akné a zánětlivých procesů již v samotném zárodku, regulaci nadměrné tvorby kožního mazu a zmatnění pleti. Hodí se pro problematickou, k akné náchylnou a ekzematickou pleť. Beauty Box obsahuje:

Essenté Mycí emulze s AHA kyselinami výborně čistí a zvláčňuje pokožku a díky obsahu mandlového oleje dodává pleti pocit hebkosti. Kyselina mléčná, obsažená v produktu, odstraňuje odumřelé buňky pokožky, čímž pomáhá uvolnit ucpané póry, a předcházet tak tvorbě zánětů. Čisticí emulze podporuje přirozené obranné mechanismy pokožky a chrání ji před dehydratací.

Essenté Zklidňující krém je lehký a rychle se vstřebává. Působí jako účinná prevence zánětlivých projevů. Problematické oblasti ihned zklidňuje a intenzivně hydratuje vysušenou pleť. Zároveň reguluje nadměrnou tvorbu kožního mazu a zmatňuje pleť. Viditelně zlepšuje strukturu pleti a velmi dobře jej snáší i atopická pokožka.

Essenté Tónovací denní krém GOLD je lehký nemastný krém, který sjednocuje pleť a kryje její drobné nedokonalosti. Speciální tónovací pigmenty se dokonale přizpůsobí odstínu pleti. Reguluje tvorbu kožního mazu během celého dne, hloubkově hydratuje a zklidňuje pokožku. Příjemně voní a lehce se roztírá.

2. Beauty Box pro intenzivní péči při akné (Beauty Box Acne Stop Express)
Sada přípravků je zaměřena na projevy akné v akutní fázi, působí proti bakteriím rodu Propionibacterium Acnes. Problematické oblasti ihned zklidní a pomůže s obnovou běžných funkcí pokožky. Je vhodná pro problematickou, aknózní pleť.

Beauty Box pro intenzivní péči při akné obsahuje také (stejně jako Beauty Box pro prevenci tvorby akné) Essenté Čisticí gel s AHA kyselinami a Essenté Zklidňující krém (popsané výše). Tyto dva produkty jsou však navíc doplněny ještě dalším velmi účinným přípravkem: Essenté Aktivním boosterem při akné.

Essenté Aktivní booster při akné je vysoce koncentrovaný přípravek, který přináší viditelné výsledky. Lehký a rychle se vstřebávající booster je určen pro problematickou a k akné náchylnou pleť jako účinná prevence tvorby zánětlivých projevů, které ničí již v samotném zárodku. Problematické oblasti ihned zklidní a pomůže s obnovou běžných funkcí kůže. Reguluje tvorbu kožního mazu a podporuje regeneraci pleti. Velmi dobře se vstřebává a nezanechává na pokožce mastný film. Booster je vhodný k lokální aplikaci na místa postižená akné či podobnými zánětlivými projevy.