Loading color scheme

Přichází nová česká značka PÁR. Šedivé ulice rozzáří barevné tenisky s ilustrací české krajiny na podrážce

PARJan-Kloss-a-Darina-Zavadilovfoto-Tom-Souek Do ulic Česka vtrhla nová česká značka obuvi PÁR a představuje nadčasové boty, které nedělají rozdíly. Jsou genderově neutrální, vyhýbají se sezónním kolekcím a nezáleží na věku jejich nositele ani na příležitosti, kam je nosí. Přesto mají neokoukanou siluetu a punc jedinečnosti. Za PÁRem stojí dvojice Jan Kloss a Darina Zavadilová, kteří před lety naučili Čechy nosit tenisky BOTAS 66. Vedle bot mají v plánu vyrábět další produkty, vždy ve spolupráci s českými designéry.

„PÁR balancuje mezi městem a přírodou, technologií a tradicí. Spojuje v sobě vše, co nás baví a obklopuje. Od hudby a umění, přes design, architekturu, až po výlety po Čechách i do zahraničí. PÁR je zodpovědná lokální značka, jakou bychom sami rádi objevili a dále sledovali, protože nikdy není jasné, s čím přijde příště,“ vysvětluje grafický designér Jan Kloss.

Boty PÁR ve svém designu kombinují měkký a poddajný svršek bez podšívky s dynamickou teniskovou podešví. Jejich podoba odkazuje ke klasické mokasíně. První várka několika modelů uvádí elegantní hnědou, výraznou hořčičně žlutou i elektrizující modrou. Ovšem nejvýraznějším PÁRem je bezpochyby model 90s připomínající estetiku outdoorové módy devadesátek, která se opět vrací.

Podoba bot je výsledkem spolupráce značky PÁR s respektovanou českou designérkou Eliškou Horčíkovou, která již 7 let pracuje pro světově známou značku Camper a také navrhuje obuv pod vlastní značkou Cutulum. „Boty PÁR jsou výstupem testů a úvah o tom, jak dohromady poskládat jednotlivé díly, ze kterých je bota ušitá a slepená, tak, aby podporovaly přirozenou ergonomii, pohodlné nošení a kvalitu. Jsou to boty, kde není žádný komponent navíc a kde každý dílec má svůj smysl," říká Eliška Horčíková.

A jak se staví PÁR k udržitelnosti? „Na nic si nehrajeme. Prostě vyrábíme boty a přistupujeme k tomu co nejzodpovědněji. Ve všem, co děláme, pracujeme s konceptem minimalismu, zero-waste, snažíme se co nejvíce zjednodušit logistiku. Naším cílem je vyrábět boty a další designové produkty, které vydrží a jen tak nepřestanou svého majitele bavit,“ říká Darina Zavadilová.

PÁR pocházejí z Čech, což majitelé hrdě vepsali do podrážek, na kterých nositelé najdou ilustrace Jana Klosse a Matěje Činčery. Lze v nich objevit dominanty pražské i české krajiny, nejen přírodní, ale také městské, nejen existující, ale i ty nerealizované.

„České obuvnické tradice si vážíme, a proto jsme původně počítali s tím, že budeme vyrábět v České republice a věnovali jsme tomu hodně času a energie. U oslovených výrobců byl ale velký problém s kapacitou výroby a dlouhými dodacími termíny. Zároveň zde nejsou dostupné potřebné materiály a technologie, takže by se stejně většina komponentů a materiálů musela dovážet z různých koutů Evropy,“ vysvětluje Darina, proč se nakonec rozhodli pro výrobu v Portugalsku. „Do budoucna bychom ale rádi směřovali k vlastní výrobě v Česku,“ doplňuje.

Dvojice Jan Kloss a Darina Zavadilová se v oblasti designu a módy pohybují v rámci celé řady aktivit, jako je kreativní skupina OKOLO, streetwearová značka Rap nebo festival designSUPERMARKET. Kromě toho mají za sebou více než desetiletou zkušenost s projektem BOTAS 66. Lifestylový label postavený na historii a tradici českých botasek vytvořili designéři Jan Kloss a Jakub Korouš ještě jako studenti na UMPRUM a později s Darinou Zavadilovou distribuovali do celého světa prostřednictvím vlastních obchodů v centru Prahy.

Značka PÁR má ambici vytvářet nejen boty a doplňky k nim, ale i další produkty ve spolupráci s českými designéry. Pro úvod přichází s ručně foukanými sklenicemi od designéra Jakuba Pollága, které se vyrábí v Kamenickém Šenově v severních Čechách, regionu s mnohaletou tradicí sklářského průmyslu.

MNOHO KRÁSNÝCH A STYLOVÝCH TENISEK ZA SUPER CENY NALEZNETE TAKÉ V NAŠEM MÓDNÍM VYHLEDÁVAČI >>