Loading color scheme

Jak vybírat mateřské prádlo a co po porodu určitě oceníte

AstratexKojici-podprsenkaRochellenevyztuzena499-Kc Ani po porodu při kojení nemusíte rezignovat na krásné a slušivé prádlo. To se navíc neomezuje jen na podprsenku. Existují i kojicí košilky a speciální kalhotky. Abyste se v něm ale cítila opravdu dobře, osvojte si pár triků, jak mateřské prádlo správně vybírat.

Po porodu je třeba vyměnit těhotenskou podprsenku za kojicí. Měla by dostatečně podpírat poprsí, které je v období kojení těžší, a poskytovat mu oporu tak, aby si udrželo tvar. „Zároveň by kojicí podprsenka měla umožňovat snadné a diskrétní kojení. Tuto funkci obvykle plní odepínatelná přední část košíčku, díky které můžete dítě nakojit bez nutnosti svlékat či odhrnovat celou podprsenku. Košíčky se nejčastěji upínají na ramínkách každý zvlášť a je tedy možné je odepnout jednou rukou,“ popisuje Iva Janoušková, brand managerka z e-shopu se spodním prádlem Astratex.cz.

Výhodou speciálních kojicích podprsenek je, že bývají vyrobené z prodyšných a antibakteriálních materiálů. Dokonce i kojicí podprsenku můžete mít nevyztuženou a bavlněnou. Přesně taková je podprsenka Banana Split, která ani nemá žádné rozepínání košíčků - jednoduše látku odhrnete. Na krajkové podprsence Elize zase nepoznáte, že patří mezi mateřské. Má totiž velmi elegantní design, který vám dodá sebevědomí. Existuje také velmi elegantní nevyztužená braletka Rochelle.

Jak a kdy kupovat mateřskou podprsenku
Je velmi důležité, aby prádlo nikde neškrtilo nebo netlačilo - tím byste si totiž mohla zablokovat mléčné kanálky, což může vést až k zánětu prsní žlázy. Zásadní je vybrat správnou velikost. „Nákup kojicí podprsenky doporučujeme nechat až po porodu, nejlépe po prvním týdnu od narození dítěte. Mléko se totiž v prsou začne tvořit přibližně až třetí den po porodu a nalévání prsou skončí cca do 48 hodin,“ upozorňuje Janoušková.

Pokud si přesto chcete kojicí podprsenku koupit už před porodem, abyste si ji mohla vzít s sebou už do porodnice, udělejte to nejdříve v posledním měsíci těhotenství, kdy je velikost prsou víceméně ustálená. Je však třeba počítat s tím, že se začátkem kojení se prsa znovu větší, kupte si tedy košíčky o číslo větší.

U správně padnoucí podprsenky by prsa měla do košíčků přesně zapadnout, kostice by měly přiléhat k žebrům, v žádném případě nesmí spočívat na prsou. Košíček by měl být dostatečně velký, aby z něj prsa ‚nepřetékala‘. Je důležité myslet také na to, aby se do podprsenky vešla ještě případná absorpční vložka a aby zde bylo místo při nalití prsou mlékem.

Vychytávky pro spokojené maminky
Ještě před porodem, v pokročilém stádiu těhotenství jistě oceníte speciální nastavitelný podpůrný pás, který poskytuje oporu břichu. Naopak po porodu vám může pomoci stahovací pás Belly Binder z organické bavlny, který zformuje kůži a postavu. Pomáhá vyrovnat bříško, redukuje strie, zlepšuje držení těla a poskytuje podporu dolní části zad.

Existují také speciální mateřské kalhotky. Před porodem vyzkoušejte extra pružné těhotenské kalhotky Flexi One Mama, které zajistí pohodlí až do vysokého stupně těhotenství, protože se přizpůsobí rostoucímu bříšku. Lepené lemy a ploché švy jsou velmi nenápadné pod oblečením. Po porodu potom oceníte kalhotky z extra pružné nylonové síťoviny, která se přizpůsobí tělu a zároveň bezpečně udrží poporodní vložku. Dají se použít opakovaně a po vyprání rychle uschnou.

Nezapomeňte pak ještě na kojicí košilku, která vám významně usnadní život při nočním kojení. Noční košili Lucy můžete využít už během těhotenství. Poskytne totiž dostatek prostoru rostoucímu bříšku, po porodu zpříjemní noční kojení vašeho děťátka. Nejraději spíte v elegantním prádle a nehodláte na tom nic měnit ani kvůli kojení? Pak si zamilujete krásnou košilku Anna, do níž byste určitě neřekli, že je kojicí.

Přes den si pak můžete dodat sebevědomí díky stahovací košilce Jo, jejíž nevyztužené košíčky snadno odepnete jednou rukou a stahovací efekt pomůže jemně zformovat bříško a pas po porodu.