Loading color scheme

Trend udržitelnosti se nevyhýbá ani brýlím. Sluneční, dioptrické i počítačové můžou být „eko”

Lentiamoecofriendly Nad tím, jak své produkty vyrábět s ohledem na životní prostředí, se zamýšlí stále více firem. A výjimkou nejsou ani výrobci brýlí. Trendem posledních let jsou recyklované nebo „bio-based“ obroučky. Jsou tu pro všechny, kteří svým nákupem rádi dávají najevo, že i malá změna se počítá. Vyzkoušíte rámečky vyrobené z použitých rybářských sítí nebo ricinového oleje?

Tak jako většina zboží i brýlové rámečky zanechávají svoji stopu na životním prostředí, ať už je to při energeticky náročné výrobě plastových materiálů či těžbě kovů, při samotném zpracování nebo na konci života brýlí, kdy se z nich stane odpad. Naštěstí i výrobci brýlí se zamýšlí nad tím, jak tuto ekologickou stopu minimalizovat, a dát tak zákazníkům udržitelnější alternativu. Místo klasických plastů nebo kovů čím dál častěji používají materiály recyklované nebo na organickém základu, čímž šetří zdroje i energii při výrobě. K udržitelnému hnutí se přidává stále více značek, takže rozhodně je z čeho vybírat a i ceny jsou velmi přívětivé!

Jedním z průkopníků bio brýlí byla značka Meller. Stačí v názvu jejich modelů hledat označení „bio” a můžete se spolehnout, že rámečky jsou ze 45 % vyrobeny z přírodních materiálů. Tím se snižuje množství použitých fosilních paliv a uhlíkových emisí pro výrobu a ušetří se až 30 % energie. Brýle bez označení „bio” se pak vyrábí z recyklovaných plastů. Tyto rámečky najdete u slunečních, ale i dioptrických a počítačových brýlí chránících před modrým světlem z obrazovek.

Ani značka Polaroid, na kterou nedají dopustit fanoušci polarizační skel, nezůstává v trendu udržitelnosti pozadu. „Eco-friendly“ sluneční brýle jsou vyrobené buď z polyamidu z ricinového oleje, nebo z recyklovaných plastů. Obě varianty materiálů pomáhají šetřit přírodní zdroje a mají nižší uhlíkovou stopu.

Tommy Jeans je jednou ze dvou linií značky Tommy Hilfiger, která cílí hlavně na mladší generaci. Právě tu chce oslovit udržitelnějšími produkty, proto nově vyrábí brýlové rámy z Econylu, recyklovaného nylonu, při jehož výrobě se využívají vyřazené rybářské sítě, syntetické textilie a další plastový odpad. Jelikož lze tento materiál opakovaně obnovovat, šetří se tak energie i přírodní zdroje.

Možná se ptáte, zda mohou být rámečky vyrobené z recyklovaných a přírodních materiálů dostatečně silné a pevné. Odpověď je ano. S „eco-friendly” brýlemi můžete dělat úplně všechno, co jste dělali s brýlemi z běžných materiálů, aniž byste kvůli tomu museli obětovat pohodlí či dokonce bezpečí. A ještě u toho můžete mít dobrý pocit, že jste malým, ale jistým krůčkem přispěli k udržitelnější budoucnosti.