Loading color scheme

Rady fashion koučky: Jak si správně vybrat brýle

Lubica-Kmet-Jakusovafashion-kouckou-spolecnosti-Alensacz Brýle jsou jedna z prvních věcí, které si na vás lidé všimnou. O tom, jak si vybrat ty správné, dobře padnoucí, ve kterých budete šik, jsme se bavili s Ľubicou Kmeť Jakušovou, fashion koučkou společnosti Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, slunečních a dioptrických brýlí.

Jaké jsou aktuální trendy u brýlí? Co je aktuálně IN?
Trendy na tuto sezónu jsou jednoznačné. Vévodí jim oversize brýle, tzv. maxi brýle. Kromě estetické hodnoty oceníte i jejich ochrannou funkci. Ochrání vaše oči před větrem, prachem a nečistotami, ale také před kontaktem s viry ve vzduchu. Druhým žhavým trendem jsou pilot brýle. Jejich největší předností je univerzálnost. Hodí se totiž téměř pro každý typ obličeje. Ty "pravé" si najdou stejně tak dámy i pánové. S pilotkami nikdy nešlápnete vedle. Pak jsou to široké a úzké tzv. matrix brýle à la 90. léta, bílé à la 60. léta. Z pohledu barevnosti jsou skvělou volbou pastelové a průhledné rámy. Tento trend pochází původně z průhledných dioptrických brýlí z 80. let, kdy nebyla nabídka tak široká. Dnes jde však o úplnou designovou vychytávku. Mě osobně zaujala značka brýlí Crullé, která je k dostání na Alensa.cz. Sleduji tuto značku už delší dobu a musím říct, že nabízí pěkné designové kousky za překvapivě přijatelnou cenu.

Podle čeho si vybrat brýle? Jakých chyb se nejčastěji dopouštíme?
V první řadě myslete na to, co chcete komunikovat a při jakých příležitostech je chcete nosit. Jiné brýle volte do společnosti a jiné na každodenní nošení. Brýlemi můžete podpořit svůj přirozený vzhled a šarm a stejně tak vytvořit požadovaný dojem. Brýle jsou vždy dobrým pomocníkem.

Při jejich výběru myslete na svůj životní styl i typ oblečení, které rádi nosíte. Mezi nejčastější oříšky patří výběr barevných brýlí. Ty jsou někdy limitující. Těžko se kombinují s ostatními kousky oblečení a dalšími doplňky. Je lepší mít v záloze ještě jedny neutrální brýle jako náhradu. To stejné platí také pro brýle s masivním nebo bočním zdobením. Při sportovních aktivitách ale vybírejte spíše brýle menší a odlehčené, aby vám během pohybu nepřekážely.

Hraje při výběru brýlí i typ obličeje či barva pleti? Setkali jsme se s názory, že ve srovnání s minulostí jde o překonaná pravidla.
Při výběru brýlí je dobrým odrazovým můstkem typ vašeho obličeje, barva pleti a nebo také barva obočí. Chcete-li s obroučky vytvořit co největší harmonii, šířka obličeje by měla odpovídat šířce brýlí a spodní část by měla kopírovat zaoblení vaší spodní čelisti. Stejně tak nepodceňujte barvu pleti a obočí. Nejlépe působí rámy v barvě obočí. Pokud se vám líbí kovové rámy, zohledněte odstín vaší pleti a také kovy, které nejčastěji nosíte.

Jak byste zhodnotila vkus Čechů? Říká se, že jsou při výběru brýlí velmi konzervativní.
Důležité je nebát se nových věcí. Nemějte strach si vyzkoušet barvy, tvary či provedení brýlí, které jste dosud nenosili. Neexistují totiž brýle pro seniory a mládež. Doporučuji vyzkoušet si brýle, ve kterých přijde vaše dcera či vnučka a budete nejednou překvapeni, že vám budou sedět lépe než jí. Na to vám může dobře posloužit i virtuální zrcadlo. E-shop Alensa.cz nabízí možnost si brýle vyzkoušet online. Pokud máte na počítači webkameru (nebo přední kameru na mobilním telefonu), stačí si vybrat brýlové rámy, aktivovat virtuální zkoušečku a podívat se, jak vám brýle sluší - a to vše z pohodlí vašeho domova. Proto odhoďte zábrany a zkoušejte. Sami budete možná překvapeni, jaké rámy vám sluší.