Loading color scheme

S dětmi v kuchyni: Nebojte se nepořádku a užijte si legraci

paldove-muffiny-s-borvkami-a-citronovou Zdlouhavé dny doma mohou děti pořádně nudit. Udělejte jim radost a upečte si společně oblíbené muffiny. Využít můžete také různé cukrářské ozdoby a modelovací hmoty. Nemusíte se držet při zemi, fantazii se meze nekladou. Přestože nejpoužívanější moukou bývá ta pšeničná, můžete recepty obohatit také o jiné druhy obilnin. Vyzkoušejte třeba muffiny ze špaldové nebo celozrnné mouky!

Ačkoli může být strach z nepořádku hlavním důvodem, proč si nechcete pustit ratolesti do kuchyně, uvidíte, že si celý proces vaření nebo pečení nakonec užijete. Děti lze zapojit téměř do všeho. Mohou přidávat ingredience do mísy, míchat nebo zpracovávat těsto a také plnit připravené formičky. Zdobení muffinů, kde můžete využít nejrůznější ozdoby, se pak stane nejoblíbenější částí pro děti i vás.

Při výběrů potravin si dejte záležet a sáhněte po těch nejkvalitnějších. Ty najdete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Tuto alternativu naleznete i na e-shopech a v kamenných obchodech, protože bio je již dobře dostupné a na našem trhu etablované. Dbejte ale na to, aby bioprodukty nesly označení logy biolistu nebo biozebry. Dětem můžete navíc při výběru potravin vysvětlit, jak například vzniká mléko, proč je důležité, aby byly krávy na pastvě, jaká zvířátka se nacházejí v půdě a kteří dravci pomáhají proti škůdcům.

Špaldové muffiny s borůvkami a citronovou polevou

Ingredience:

  • 2 hrníčky bio borůvek
  • 2 hrníčky bio celozrnné a špaldové mouky
  • 1 hrníček bio třtinového cukru
  • ½ hrníčku bio másla
  • ½ hrníčku bio mléka
  • 2 bio vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli

Předehřejte troubu na 180°C a připravte si těsto. Do mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vše dobře promíchejte. Do druhé misky vložte máslo v pokojové teplotě a přidejte cukr. Pomocí kuchyňského robotu zpracujte do pěny. Do robotu přidávejte postupně po jednom vejce a po troškách směs mouky. Vždy na střídačku a ne najednou. Směs jemně míchejte a přidejte očištěné borůvky. Takto připravené těsto vložte pomocí lžíce do košíčků jen do tří čtvrtin. Pečte asi 30 minut.

Ingredience na polevu:

  • 1/2 hrníčku moučkového cukru
  • citronová šťáva z bio citronu

Cukr rozmíchejte s citronovou šťávou do husté polevy, kterou hotové muffiny ozdobíte. Můžete také přidat různé cukrářské ozdoby a borůvky navrch.

Rybízové muffiny z celozrnné mouky

Ingredience na muffiny:

  • 160 g bio celozrnné mouky
  • 90 g bio ovesných vloček
  • 100 g bio rybízu
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 120 ml medu
  • 1 bio smetana
  • 1 bio vejce
  • 80 ml bio mléka
  • 1 lžička vanilkového cukru bio špetku soli
  • 2 lžičky bio prášku do pečiva

Troubu si předehřejte na 200°C. Smíchejte mouku, vločky, sůl i prášek do pečiva a nechte odpočinout. Mezitím si v druhé misce připravte olej, med, vejce, mléko a vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte. Takto připravenou tekutou směs pomalu přelijte do směsi z mouky a dobře promixujte. Následně přidejte smetanu a na 10 minut nechte odpočinout. Poté přidejte ovoce a těsto rovnoměrně pomocí lžíce rozdělte do košíčků, které naplňte do tří čtvrtin. Pečeme asi 20 minut. Těsto je třeba hlídat, aby se nepřipálilo.

Ingredience na polevu:

  • 60 g bio smetanového sýru
  • 60 g bio másla
  • 200 g bio třtinového cukru (lehce jej rozemelte tyčovým mixérem)
  • vanilkový cukr bio

Utřeste sýr s máslem a vanilkovým cukrem. Následně postupně přidávejte třtinový cukr, dokud není směs hladká a nadýchaná. Vychladlé muffiny ozdobte podle sebe.

NAKUPUJTE SRDCEM, PODPOŘTE SVÉ OBLÍBENÉ PRODUCENTY

Rybzove-muffiny-z-celozrnne-mouky Vrátka na ekologických farmách a obchůdky lokálních prodejců jsou pro vás stále otevřené. Koupit si ty nejkvalitnější biopotraviny přímo z farmy tak není žádný problém.
Na ekologických farmách seženete prakticky vše, co potřebujete, od toho nejchutnějšího masa, přes čerstvé mléčné výrobky, až po vybrané bio delikatesy. Svým nákupem navíc podpoříte lokální ekonomiku a výlet na čerstvý vzduch prospěje i vám.

Nevíte, kam se ve svém okolí vydat?  
Vyzkoušejte přehledné mapy producentů biopotravin www.kamprobio.cz nebo kde.lovime.bio. Můžete si v nich vyhledat nejbližšího prodejce, zjistit jakou má otevírací dobu, filtrovat dle sortimentu, dostupnosti a řady dalších parametrů.

Jde to i online
Některé farmy se snaží na poptávku reagovat co nejpružněji a nově nabízí také závoz svých produktů až k vašim dveřím. Na pár kliků si tak můžete objednat bio hovězí z Bílých Karpat nebo třeba zeleninu z Polabí, ať už bydlíte kdekoliv. 

Alternativou je pak využití velkých online supermarketů s rozvážkovou službou. Ty často nabízí samostatnou sekci „Bio“, kde naleznete produkty, jak od desítek drobných producentů, tak i od velkých zavedených firem.
Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, věřte, že nakupovat bio má smysl!

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Biozebra Biolist Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.