Loading color scheme

Písecký víkend módy a designu podporuje české tvůrce nejen z jižních Čech

PVMD2021banner-1 Agentura Verona ve spolupráci s Centrem kultury města Písku připravuje na 25. a 26. září 2021 akci s názvem Písecký víkend módy a designu. Projekt vzniká za podpory města Písku a jeho cílem je umožnit českým značkám a designérům představit jejich tvorbu jihočeskému publiku. Návštěvníci si budou moci užít dvoudenní designový market v Palackého sadech a v sobotu večer pak jedinečnou módní přehlídku v divadle Fráni Šrámka. Přehlídka představí nejen naše přední módní návrháře, ale i mladé a slibné značky. V roli modelek bude k vidění i několik známých hereček. Tváří fashion show je plus size modelka Natálie Debnárová. Designový trh neláká jen na módu a doplňky, ale třeba i na keramiku, výrobky z papíru, bytový dekor, přírodní kosmetiku, svíčky a květiny. O výborné občerstvení se postarají lokální dodavatelé v čele s členy sdružení Jíme Jih. Akce je vhodná jak pro milovníky módy a designu, tak i pro rodiny s dětmi. Písek, jakožto město s bohatou textilní tradicí, má potenciál poskytnout reprezentativní zázemí pro prezentaci aktuálních trendů z oblasti módy a designu.

Dlouhé období lockdownu bylo pro segment módy a designu bezesporu náročné a jeho podpora v následujících měsících bude pro mnohé tvůrce rozhodující. “Přeji si, aby náš projekt pomohl v této těžké době, co největšímu počtu designérů a českých značek. Chceme je představit veřejnosti nejen prostřednictvím samotného eventu, ale i skrze sociální sítě a také díky podpoře známých osobností, které se do PVMD zapojily. Prioritou je vytvořit akci s příjemnou atmosférou a skvělým programem, kterou si návštěvníci opravdu užijí," popisuje záměr Píseckého víkendu módy a designu Veronika Poláková, majitelka pořádající Agentury Verona. Písecký víkend módy a designu vzniká především díky podpoře města Písku a spolupořadatelství Centra kultury města Písku. “Design je, aniž bychom si to pokaždé uvědomovali, propojen s naším každodenním životem. Z tohoto pohledu je podpora této akce naprosto logická a pro Písek bezesporu přínosná," říká Josef Kašpar, ředitel Centra kultury města Písku. Dalším důležitým článkem pro realizaci Píseckého víkendu módy a designu je jeho hlavní partner - značka kožené obuvi Vasky, za kterou stojí mladý podnikatel Václav Staněk. “Pro Vasky je zásadní udržitelnost. Sama o sobě však není jediným důvodem pro podporu lokální výroby, je jím i podpora zaměstnanosti, domácí ekonomiky a celkové prosperity. Čeští designéři a umělci patří mezi světovou špičku a podpora mladých talentů a tradičních řemesel by měla být prioritou každého z nás,” vysvětluje zapojení značky Vasky do projektu.

Pořadatelé věří, že akce bude mít dopad i na posílení cestovního ruchu, a proto konání Píseckého víkendu módy vítají i místní hoteliéři. “Stejně jako je s naším hotelem spjata historie kinematografie, je s Pískem spojena po desetiletí móda a vše s ní související. Jsme moc rádi, že můžeme být součástí akce, která dává prostor českým tvůrcům napříč všemi generacemi a prezentuje jejich obor širší veřejnosti. Český design v nás vzbuzuje určitou unikátnost, kvalitu a nadčasovost a jsme nesmírně zvědaví, čím vším nejen Písečáky akce obohatí,” popisuje Ing. Kateřina Novotná z hotelu Biograf, který je jedním z partnerů projektu.

Program PVMD

Písecký víkend módy a designu 2021 je akcí pro všechny příznivce české módní a designové scény. Nabízí nabitý dvoudenní program v podobě designového trhu a sobotní večerní módní přehlídky. Design market v rámci PVMD představí tvůrce z jižních Čech i z celé republiky. Vstup na něj je zdarma. Návštěvníci si mohou přijít prohlédnout, osahat, očichat a nebo nakoupit to nejlepší, co se u nás vyrábí. Samozřejmostí je také bohatá gastro zóna.

Sobotní módní přehlídka představí jak přední české designéry v čele s Josefínou Bakošovou nebo Lay Sedlákovou, tak mladé a dynamické značky jako ručně šitou koženou obuv Vasky, spodní prádlo Paon, kožené zboží Bagind, ručně šitou módu z Pošumaví ONE VILLAGE, elegantní kožené kabelky Folbeur nebo mladou značku volnočasové módy Jamie Collection. Na mole se v trochu netradičních rolích představí herečka a režisérka Petra Nesvačilová, herečky Natálie Halouzková a Kateřina Pechová nebo blogerka Lucie van Koten. Tváří Píseckého víkendu módy je přední česká plus size modelka Natálie Debnárová.

Program

Design market:
25.9. 2021 - od 10:00 do 18:00 - prostor Palackého sadů, vstup zdarma 
26.9.2020 - od 10:00 do 17:00 - prostor Palackého sadů, vstup zdarma

Módní přehlídka:
25.9.2021 od 19:30 v Divadle Fráni Šrámka, vstup 280 Kč v předprodeji, 350 Kč na místě