Loading color scheme

Papírová spižírna od papelote a Zachraň jídlo pomáhá omezit plýtvání jídlem

papelotePapirovaspizirna589Kc2 České papírnictví papelote, které dlouhodobě klade důraz na udržitelnost, se spojilo se Zachraň jídlo, spolkem upozorňujícím na problematiku plýtvání potravinami. Společně vytvořili Papírovou spižírnu, průvodce plného praktických tipů a receptů, s nimiž se naučíte jídlo zpracovat do posledního kousku.

Papírová spižírna je multifunkční pomocník pro vaření beze zbytku. Slouží nejen jako osvěta v tom, jak předcházet plýtvání a zužitkovat všechny zásoby, ale také jako variabilní základ pro rodinný poklad – fond osvědčených rad, které se budou moci předávat z generace na generaci.

Jak mít rád jídlo a neplýtvat
Spižírna je vyrobena z ekologicky šetrných materiálů a vyrobená v ČR. Desky z veganské kůže ve velikosti A5 obsahují 70 stran rozdělených do 5 oddílů podle ročních období se spoustou rad, jako kde skladovat banány nebo čím umýt mrazák. Celý výrobek tak funguje jako rozcestník a kromě výzev a nápadů, například „Párty skončila a v lahvi je zbytek vína? Zamraz ho na pozdější vaření ve tvořítku na led”, poskytuje spoustu místa i na vlastní poznámky a navíc předtištěný receptář.

„Papírovou spižírnu vnímám jako nadčasového průvodce neplýtváním na celý život,” vysvětluje Kateřina Šachová, kreativní ředitelka papelote, a pokračuje: „V papelote rádi spolupracujeme na smysluplných projektech, jako je právě Papírová spižírna, kde kvalitní a informacemi nabitý obsah doprovází naše funkční grafické řešení.”

V případě Papírové spižírny se tak jedná o nástroj, který díky návodům na zpracování, ukládání a uchování potravin podporuje kreativní vaření. Desky z odolné veganské kůže, papíru smíchaného s celulózou, kterému se díky jeho nezničitelnosti přezdívá pratelný, zaručují dlouhou životnost, ilustrace od Jakuba Bachoríka zase příjemné listování. A to nejužitečnější: díky kroužkové mechanice si jej můžete doplňovat vlastním obsahem a vytvořit tak variabilní rodinný receptář plný návodů a receptů, které se vám osvědčily.

Zachraň jídlo: osvěta, motivace i řešení
Věděli jste, že až třetina všeho vyprodukovaného jídla ve světě se nesní? Zachraň jídlo je spolek, který od roku 2013 bojuje proti plýtvání jídlem tím, že se snaží dostat povědomí o plýtvání jídlem nejen ke konkrétním subjektům a institucím, ale i mezi širokou veřejnost, kterou motivuje ke změně. Přináší ověřená data o plýtvání a navrhuje opatření vedoucí k odpovědnému nakládání s jídlem. Spojení s papelote dává smysl nejen díky podobným hodnotám. „Chceme motivovat české domácnosti jídlo zachraňovat místo vyhazovat a zároveň chceme být průvodcem a kamarádem v plánování a kreativním vaření, které dává šanci využití surovin na 100 %,” vysvětluje Kateřina Šachová.
Právě proto vznikla Papírová spižírna, jedinečný a speciálně vyvinutý produkt, který může lidem v jejich snaze omezit plýtvání jídlem významně pomoci. Zapojíte se také?