Loading color scheme

Regenerujte s přicházejícím jarem svůj organismus

casppohyb Po únavné chladné zimě je čas dodat tělu zaslouženou energii. Stejně jako se s jarem probouzí příroda, můžete i vy podpořit svůj organismus a imunitní systém. Připravte své tělo na slunečné dny, které nás již brzy čekají, a přivítejte je s radostí.

Chladné počasí nás pomalu opouští a přicházejí teplé jarní měsíce. Nejen počasí má vliv na naši náladu, a měli bychom tak v regeneraci podpořit naše tělo, které je po náročné zimě unavené. Doplňte potřebné vitaminy a minerály, které posílí váš imunitní systém a umožní vám tak přivítat jaro plni energie. Užijte si naplno jarní radost z maličkostí, rozkvetlou přírodu a slunečné dny. „Pravidelným doplňováním minerálů a vitaminů díky pestré stravě podporujeme náš organismus i imunitní systém. Hlídejte si dostatečné množství ovoce i zeleniny v jídelníčku a nezapomeňte ani na pravidelnou konzumaci luštěnin. Ty obsahují také velké množství vlákniny, které přijímá většina z nás nedostatek,“ radí ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

AsociaceHlavaty Ať už se rozhodnete posílit svůj pestrý jídelníček, nebo se vrhnout do výzvy ke správnému stravování, je důležité si kromě makroživin hlídat také dostatek vitaminů a minerálů. Kvůli jejich pestré škále můžeme dosáhnout jejich dostatečného příjmu pouze opravdu pestrou stravou nebo pomocí potravinových doplňků. „Naše tělo potřebuje pestrou škálu vitaminů, stopových prvků a minerálů. Doplňování všech podstatných prvků je těžké dostatečně hlídat. Zásadní jsou pro nás zejména vitamin C a D, které podporují imunitu, ale i A, B12 a B6 či například kyselina listová nebo pak zinek, selen, měď,“ doplňuje ing. Hlavatý.

Abychom usnadnili našemu tělu regeneraci, měli bychom se také zaměřit na to, čemu se v rámci našeho stravování vyhnout. Vysoce slazené potraviny s přidaným cukrem či naopak s velkým množstvím soli zcela jistě v našem jídelníčku být nemusí. Smažená a těžká jídla jsou náročná pro naše tělo a hlavně játra, která se o naši regeneraci starají dennodenně. Ulevte jim a vyřaďte alespoň na pár týdnů takové pokrmy a uvidíte, že budete mít mnohem více energie.

Kromě pestré stravy podpořte svůj organismus pohybem. Nejpřirozenější je obyčejná chůze. I 20minutová procházka vám pomůže a budete překvapeni, že se budete cítit lépe. A pokud si po ránu vyhradíte alespoň 5 minut na protažení a pár cviků, příjemně se nastartujete do dalšího jarního dne.