Loading color scheme

Korálková zvířátka Monkeybiz na Nila.cz

{phocagallery view=category|categoryid=1441|imageid=4494|float=left}Nila.cz přináší Monkeybiz, roztomilá korálková zvířátka, která pomáhají nezaměstnaným ženám v Africe a která ve světě naleznete v anglickém Selfridges nebo v módním domě Donna Karan.

V oblasti Khayelitsha na předměstí Kapského Města je čtyřicet procent nezaměstnaných. Největší počet dospělých z celé Jižní Afriky zde je HIV pozitivních. Milion lidí, z nichž mnozí žijí pod hranicí chudoby. I zde je ale naděje – v podobě korálkových, asymetrických a živoucích zvířátek, která zde vyrábějí místní ženy. I ty se ale usmívají a do svých výtvorů vkládají nezdolnou energii, kterou bychom těžko hledali v uličkách nejdražších obchodních domů. Díky dvěma umělkyním ale korálkové výtvory putují právě sem a staly se hitem a globálně etickým dárkem. Na své zákazníky čekají na policích Selfridges nebo módního domu Donna Karan. „Na světě existuje tolik výrobků, ale jen málokteré mají smysl. Monkeybiz ten smysl mají," říká návrhářka.

Projekt Monkeybiz založily dvě jihoafrické keramičky Barbara Jackson a Shirley Fintz. Ty do něj v roce 2000 investovaly 30 000 liber ze své kapsy. Jejich idea byla jednoduchá. Ženám zdarma poskytnou korálky a drátky a hotové produkty od nich nakoupí a prodají. Výsledkem jsou barevná, leckdy neforemná, cross žánrová : ) zviřátka, která zapadnou jako top designový produkt do těch nejstylovějších domácností. „Snažíme se udržet tu jejich podivnost," směje se Shirley. Inspirací pro ně byly tradiční výtvory maminky třetí společnice umělkyň, Afričanky Mathapelo Ngaka. Ta před třinácti lety nosila na zápěstí náramek, který z korálků vytvořila její matka. Obě keramičky nadchl, a tak jim Mathapelo ukázala korálkové panenky, tašky a zvířátka, které vyráběly další předměstské ženy. Charitativní „byznys" se zrodil.

"Doufaly jsme, že projekt bude fungovat, ale že korálková zviřátka vzbudí takovou senzaci, jsme nečekaly," říká Shirley. "Proto jsme se nazvaly Monkeybiz, protože kdo by takový projekt bral vážně?" Je hezké, že i v tomto světě je ještě možné se tak splést.

{phocagallery view=category|categoryid=1441|limitstart=0|limitcount=0}