Loading color scheme

Pravdy a mýty o mykózách. Zjistěte, čemu věřit a co je lež

vaginalni-mykozy Způsobuje kvasinkovou infekci zanedbaná hygiena? Může za nepříjemné potíže čokoláda? Přestože je mykóza jedním z nejčastějších důvodů návštěvy gynekologa, stále se o ní můžeme doslechnout a dočíst řadu mýtů a polopravd. Pravdu o kvasinkových infekcích pomohla objastnit gynekoložka Klára Braunová.

1. Mykóza je choroba lehkých dam
Myslíte si, že mykózou trpí jen „lehké ženy“ a vás se netýká? Mýlíte se. „S poševní mykózou se setká přibližně 40 až 50 procent žen v reprodukčním věku. Jde o jeden z nejčastějších problémů, se kterým se pacientky k nám do ordinace vracejí,“ uvedla MUDr. Klára Braunová. Střídání sexuálních partnerů je jedním z faktorů, které mohou k častým mykózám přispět, ale zdaleka ne jediným.

2. Kvasinky útočí jen v létě
Víte, kde se nejvíce daří kvasinkám? Ve vlhku a mokru. Proto se někdy říká, že kvasinková infekce hrozí pouze v letních měsících, kdy trávíme čas na koupalištích. Mykóza ale může, stejně snadno jako v létě, potrápit i v zimě. Pokud na mykózy trpíte, měli byste omezit návštěvu krytých bazénů s chlorovanou vodou a saun, nevhodné je také nošení silonových punčoch.

3. Mám výtok = musím k doktorovi
Pokud se u vás objeví výtok, nemusíte hned běžet ke gynekologovi. Děloha se tímto způsobem přirozeně čistí a zvlhčuje. Na pozoru byste se měla mít v případě, že výtok zapáchá a má jiné než bělavé zbarvení. Vodnatější, tvarohovitá až hrudkovitá konzistence, většinou nažloutlé barvy, může značit infekci. „Vhodné je, pokud pacientka začne problém řešit včas a léčby se zhostí sama. Na doporučení lékárníka či kamarádky si může zakoupit volně prodejné přípravky v lékárně. V případě, že léčba nepomáhá, měla by se obrátit na svého gynekologa,“ doporučuje MUDr. Klára Braunová. Na nepříjemný výtok můžete použít přípravek Gynella® Silver Caps s patentovaným komplexem TIAB® obsahujícím stříbrné ionty, které pomáhají předcházet mykózám a přispívají k rychlejší léčbě.

4. Ohroženi jsou jedlíci čokolády
V tomto případě o mýtus nejde. Kvasinky se totiž živí hlavně cukrem. Důležitým krokem v antimykotické prevenci je proto snížení příjmu rafinovaného cukru a jednoduchých sacharidů. Dobré je to mít na paměti hlavně v období blížících se Vánoc.

5. Mykózám se stejně nevyhneš
To je pravda tak na půl. I při nejlepším počínání se může stát, že se mykóza objeví. Existuje ovšem několik věcí, které můžete v rámci prevence podniknout a nechodit problému. Úplným základem je dodržování intimní hygieny. Dále se vyhýbejte parfémovaným přípravkům včetně toaletních papírů, vložek a tampónů. K mytí intimních partií používejte k tomu určené přípravky, které budou hlídat potřebný balanc v intimních partiích. Nezbytné je také dodržování hygieny před a po pohlavním styku.

6. Zbavit se mykózy je raz dva
Léčba kvasinkové infekce bývá opravdu poměrně jednoduchá. Při správné diagnóze jej lze řešit samoléčbou za pomoci vhodných přípravků, při pochybnostech nebo přetrvávajících obtížích pak můžete zajít ke gynekologovi. „Některé pacientky mají ovšem k infekci predispozice, především ženy trpící cukrovkou, těhotné či užívající léky jako kortikoidy nebo antibiotika,“ poukázala MUDr. Braunová. V takových případech je boj s mykózou běh na dlouhou trať.

7. Čím více intimní hygieny, tím lépe
Pravidelná péče o intimní oblast je základ, ovšem nic se nemá přehánět. Používání výplachů, pěn a ubrousků více než třikrát denně může problémy naopak přivodit. Bez těchto pomocníků se dívky i ženy, hlavně v produktivním věku, jen těžko obejdou. Důležité je ovšem používat kvalitní přípravky, nejlépe koupené v lékárně, a dodržení rozumných intervalů použití.

Jak se mykóza projevuje?

• Řídký výtok s hrudkovitou konzistencí podobnou tvarohu
• Zarudnutí a svědění pochvy
• Svědění a otok
• Pálení při močení
• Tlak a bolest v podbřišku
• Bolesti při sexu

Mykóza, bakteriální a smíšené infekce mívají podobné příznaky, přestože jde o různá onemocnění. Léčbu všech dokáže podpořit stříbro.

Kapsle s patentovaným složením Gynella® Silver Caps pomáhají bojovat proti vaginálnímu diskomfortu i mykózám a působí jako prevence proti častému opakování těchto potíží. Stříbro je v produktu obsaženo ve formě iontů, které bojují proti bakteriím, kvasinkám a virům.